UNGE FÆLLESSKABER: Med og uden alkohol

Skrevet af Jeppe Heltboe, Oliver Gohr, Katrine Dige Houmøller

Unge og alkohol går ses ofte i samme sætning og ofte i en negativ kontekst, hvor vi igen har slået rekorden i et eller andet drukrelateret. Som regel når man samles i en social sammenhæng, er det tit med et par øl på bordet. Det cementere ligesom, at vi er i en afslappet atmosfære, og at vi er kommet for at hygge os med hinanden. Men hvad er det alkoholen gør ved vores fællesskaber, og hvordan kan det være, at det er så stor en del af vores sammenkomster? Både på godt og ondt – Det har vi tænkt os at se nærmere på i denne række artikler.

Hvad gør alkohol for fællesskabet?

Ifølge tidsskriftet STOF no.38 viser forskning, at venskaber og venskabsgrupper ofte bindes sammen af alkoholforbrug, og at de bruger alkohol som værktøj til at opbygge socialitet og intimitet med deres venner.

Når de unge drikker alkohol med vennerne, skabes der en særlig stemning og særlige oplevelser, som giver en følelse af fællesskab og at man hører sammen.

I den næste artikel skal vi møde Anders Gisselbæk Galsgård, der i høj grad ser det at mødes om alkohol, som omdrejningspunktet for hans sociale liv.

Derudover drager vi i byen med en vennegruppe fra Aarhus i en reportage fra deres bytur, der skal fortælle lidt om, hvad alkohol kan.

Hvad så hvis man ikke drikker?

Ifølge forskningsprojektet fra 2021 ”Unge alkoholforbrug handler mere om fællesskab end om gruppepres” på Aarhus Universitet kan et ’fælles’ alkoholbrug til en fest bidrage til, at unge skaber en særlig ’fælles’ stemning. Men samhørighedsfølelsen kan opleves svær at deltage i for dem der ikke drikker, eller for dem der for en enkelt aften vælger at takke nej til de våde varer. For et nej til at drikke kan antydes som værende et nej til at deltage i og bidrage til fællesskabet.

Så hvorfor vælger nogen unge at boykotte alkoholen, og hvordan påvirker det deres rolle i et fællesskab?

Det har vi spurgt Jens Højbøge Mosegaard om, som for nogle år tilbage besluttede sig for at tage en kold tyrker.

Fællesskaber uden alkohol

Tilbage i 2011 konkluderede en af verdenens førende forskere i ensomhed, John T. Cacioppo, at ensomhed var lige så skadeligt som rygning. Om det står helt så skidt til, er der siden blevet stillet spørgsmålstegn ved, men der er ingen tvivl om, at ensomhed absolut ikke er godt for os.

Fællesskaber er vigtige for os, og det er af stor betydning for vores mentale helbred, at vi føler, vi hører til et sted. 

I de næste to artikler kommer vi nærmere på to stærke fællesskaber, hvor der er et stærkt sammenhold og en følelse af at høre til.

Skriv et svar